Bakan Tunç: Hak arama hürriyetinin teminatı avukatlarımız için yürüttüğümüz çalışmaları daha da geliştireceğiz

Avukatlar Mobil Avukat Bilgi Sistemine Yoğun İlgi Gösteriyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, avukatların duruşmalarının tarih ve saatlerini anlık olarak takip edebilmelerine olanak sağlayan Mobil Avukat Bilgi Sistemi (CELSE)’nin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Bakan Tunç, avukatların davalarını akıllı telefonları üzerinden takip edebileceği uygulamanın 2018 yılından bu yana 360 binden fazla indirildiğini ve 2024 yılında ise 47 bin 154 kez yüklendiğini açıkladı.

Adalet Bakanlığı, Mobil Avukat Bilgi Sistemi hakkında açıklama yaparken, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen programın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ile uyumlu olduğunu vurguladı. Bakan Tunç, avukatlar için yürütülen çalışmaların hukukun teminatı olan hak arama hürriyetini güçlendireceğinin altını çizdi.

Açıklamada, CELSE mobil uygulaması sayesinde avukatların dosyalarına kolaylıkla ulaşabildiği ve duruşma ve keşiflere katılarak zaman kaybını önleyerek işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebildiği belirtildi. Avukatlar, CELSE mobil uygulaması üzerinden dosya bilgilerine ulaşabilecekleri gibi dosyalarına mazeret bildirebilecek, e-Duruşma talebi gönderebilecek ve dosya safahatına ilişkin bildirimlere erişebilecekler.

“Adli Yardım Bürolarının gelirleri yüzde 2’den yüzde 3’e çıkarıldı”

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında, 2019 yılında en az 15 yıl kıdemi bulunan avukatların yeşil pasaport alabilmesini sağlayan düzenleme ve elektronik tebligat düzenlemesiyle tebligat işlemlerinin hızlandırıldığı ve hukuki sorunların ortadan kaldırıldığı hatırlatıldı.

Ayrıca, yapılan uygulamalara dair şu bilgiler verildi:

  • 2020 yılında avukatların görevinden doğan veya görevleri sırasında işledikleri suçlar için istinaf incelemesinden sonra temyiz yoluna başvuru hakkı tanındı.
  • 2021 yılında avukatlık hizmetlerindeki KDV oranı yüzde 8’e indirildi.
  • Hukuk yargılamalarında e-duruşma usulü düzenlendi.
  • UYAP vasıtasıyla avukat ve vatandaşların internet üzerinden dava açabilmeleri sağlandı.

2024 yılında mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçuların arabuluculuk eğitim alarak arabulucu olabilmelerine imkan tanındığı bilgisi de verilen açıklamada yer aldı.

Related Posts

Hindistan’daki aşırı sıcaklar halk sağlığını tehdit ediyor

Hindustan Times gazetesinin haberine göre, Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD) tarafından, Racastan eyaletinin kuzeybatısında yer alan Sri Ganganagar bölgesinde hava sıcaklığı 47,3 derece olarak ölçüldü. IMD, ülkenin kuzeybatısını etkisi altına alan …

Şehir bu skandalı konuşuyor! Özel okulun bitişiğinde kumarhane açmışlar!

Adana’da özel bir okulun bitişiğindeki iş yerinin bodrum katında kumar oynatıldığı tespit edildi. Operasyonda gözaltına alınan 8 şüpheliden 5’i tutuklanırken, iş yeri yeniden mühürlendi.

Çevre gönüllüleri Ayaş sahilini pırıl pırıl yaptılar

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5-11 Haziran ‘Çevre Haftası’ kapsamında çevre bilincini artırmak amacıyla farkındalık etkinliklerine devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinesinde, Erdemli ilçesi Ayaş sahilinde gönüllülerin katılımıyla sahil temizliği gerçekleştirildi.

Daha önce can alan heyelan bölgesindeki çukura bir çocuk düştü

Ankara’nın Keçiören ilçesinde, heyelan bölgesindeki çukura düşen İ.S. (17), ekipler ve vatandaşların yardımıyla kurtarıldı. O anlar ise cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Ayrıca, daha önce de aynı bölgede bir kişinin çukura düştüğü ve yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Elon Musk’ın babasından Donald Trump’a çağrı

Multimilyarder Elon Musk ile ABD Başkanı Donald Trump arasında geçen hafta sosyal medyada başlayan sözlü atışmanın ardından, Musk’ın babası Errol Musk da tartışmalara dahil oldu.

İsrail’in Madleen’e müdahalesine peş peşe tepkiler: “AKP hükûmeti sayesinde İsrail ‘cezasızlık’ zırhını giydi”

İsrail’in Madleen’e müdahalesine peş peşe tepkiler: “AKP hükûmeti sayesinde İsrail ‘cezasızlık’ zırhını giydi”