Çözünebilir balıkçı ağı projesi TEKNOFEST şampiyonu oldu

TEKNOFEST KKTC: Çevre ve Enerji Teknolojileri Kategorisinde Yenilikçi Balıkçı Ağı Projesi Birinci Oldu

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST KKTC, eski Ercan Havalimanı’nda düzenleniyor. Festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 132 paydaş kurumun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

TEKNOFEST KKTC’de toplamda 13 farklı alt kategoride 6 teknoloji yarışması düzenlendi. Bu yarışmalara Türkiye dahil 22 ülkeden 47 binden fazla yarışmacı başvurdu. Toplam 1083 yarışmacının oluşturduğu 268 finalist takım arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı.

Araştırma Proje Yarışması’nın “Çevre ve Enerji Teknolojileri” kategorisinde birinci olan “PAGİT Spektrum: DEEPNETS” takımı, çözünebilir balıkçı ağı projesiyle dikkat çekti. Türkiye’den Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu takım, danışmanları Mehmet Nuri Öğüt yönetiminde başarılı bir performans sergiledi.

Mikroplastik ve Atık Sorununa Yenilikçi Çözüm

Projenin geliştiricisi Hakan Çevik, denizlerdeki atıklar arasında balıkçı ağlarının büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayarak, deniz ve okyanus ekosistemlerinin bu atıklar nedeniyle tehlikede olduğunu belirtti. Takımın multidisipliner yaklaşımla oluşturduğu biyobozunur malzemeden tasarlanan balıkçı ağı, su altında 6 ay içerisinde eriyerek doğal bir döngü oluşturuyor.

Bu yenilikçi çözüm sayesinde suların, denizlerin ve okyanusların mikroplastiklerden ve endüstriyel balıkçı ağlarından arındırılması hedefleniyor. Çevik, projenin ekibine duyduğu gururu dile getirirken, rektörleri Prof. Dr. Rana Kibar’ın desteğine teşekkür etti.

Related Posts

Adana’da 3 ton gümrük kaçağı tütün ele geçirildi

Adana’da depoya düzenlenen operasyonda, 3 ton 100 kilogram kıyılmış gümrük kaçağı tütün ele geçirildi.

Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 04 Mayıs 2025

Son depremler…Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler.. 04 Mayıs 2025 deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu? Son deprem büyüklüğü ne kadar? Yakınımdaki depremler nelerdir? Anlık deprem mi oldu? Son dakika canlı deprem Türkiye haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD deprem haberleri..İstanbul’da deprem mi oldu? Ankara’da deprem mi oldu? İzmir’de deprem mi oldu? Hangi illerde deprem oldu ve hissedildi? Bugün deprem mi oldu? Deprem ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son hangi bölgede deprem oldu? Deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Özkan hayatını kaybetti

Kayseri’de Kocasinan Belediye Meclis üyesi Ahmet Turan Özkan hayatını kaybetti.

Son dakika… Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

TBMM Genel Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder 63 yaşında hayatını kaybetti.

Kuş cennetinde kuş halkalama çalışması devam ediyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 2025 yılında bin 200 kuş halkalaması gerçekleştirdi.

Akaryakıt yüklü tanker alev aldı

Şanlıurfa’da sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği akaryakıt yüklü tanker, devrildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir