Otomotiv devlerinden biri 20 bin işçiyi işten çıkarıyor, fabrikaların neredeyse yarısını kapatıyor

Nissan, Tochigi’deki Akıllı Fabrikada İşten Çıkarmaları Duyurdu

Nissan Motor’un Tochigi’deki “Nissan Akıllı Fabrika” üretim hattında bir işçi olan Japonya’nın en büyük fabrikasında büyük değişiklikler yaşanıyor. Tesis, Tokyo’nun 105 kilometre kuzeyinde, Kaminokawa şehrinde yer alıyor.

Japonya’nın önde gelen otomotiv şirketi Nissan, zorlu bir yılın ardından yaklaşık 11 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, Kasım ayında duyurulan 9.000 işten çıkarma planının yanı sıra toplamda 20.000 kişiyi etkileyecek geniş kapsamlı bir yeniden yapılanma planının bir parçası olarak açıklandı. Şirketin küresel iş gücünde yüzde 15’lik bir azalma bekleniyor. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının bir parçası olan Nissan, bir dönem dünya genelinde en çok satış yapan otomobil üreticisi unvanına sahipti (2017-2018).

Yeniden yapılanma süreci üretim, satış, idari işler ve araştırma-geliştirme alanlarında çalışanları ve dış işbirlikçileri etkileyecek. Nissan, hangi fabrikaların kapatılacağını henüz açıklamazken, İngiltere’nin Sunderland şehrinde bulunan Avrupa’daki tek fabrikasının kapanmayacağı belirtiliyor. Bu fabrikada yaklaşık 6.000 kişi istihdam ediliyor.

Nissan’ın fabrika sayısının 2027’ye kadar 17’den 10’a düşmesi bekleniyor ve şirket bu sayede 500 milyar yen (yaklaşık 3,13 milyar avro) tasarruf sağlayacak. Ayrıca, maliyetleri azaltmak amacıyla daha az tedarikçiye yönelen bir tedarik zinciri reformu da planlanıyor.

Nissan’ın yeni CEO’su Ivan Espinosa, geçtiğimiz ay göreve başladı.

Espinosa, yaptığı açıklamada, “Zorlu 2024 mali yılı ve değişken maliyetlerin artmasıyla birlikte, karlılığa odaklanırken işimizi daha büyük bir aciliyetle geliştirmeliyiz” dedi. Espinosa, 13 Mayıs 2025’te Japonya’nın Yokohama şehrinde basın toplantısı düzenledi ve şirketin 2027 mali yılına kadar yedi araç fabrikasını kapatacağını ve 20.000 kişilik iş gücünü azaltacağını duyurdu. Yeni yönetimin, şirketin istikrarlı bir şekilde toparlanması için gereken tüm adımları atacağını vurguladı.

Related Posts

Mehmet Şimşek’ten ‘ortaklık’ iddiasına yanıt: ‘Londra’da edindiğim 163 metrekarelik…’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘ihale kralı’ sıfatı ile kamuoyunda gündem olan Abdurrahman Reşitoğlu ile bir fotoğrafına ilişkin açıklama yaptı, iddialara yanıt verdi.

Altın fiyatları sert düştü: Güvenli liman cazibesini kaybediyor!

Altın fiyatlarında dalgalanma devam ediyor. Ticaret savaşlarındaki yumuşama ve piyasalardaki gelişmeler altının değerinde hareketlilik yarattı. Uzmanlar, altının yatırımcılar için önemli bir çeşitlendirici olmaya devam ettiğini belirtiyor.

AB’den Rusya’ya yeni yaptırım dalgası

Avrupa Birliği, savaşın uzaması ve Putin’in barış görüşmelerinden kaçınması nedeniyle Rusya’ya yönelik 17’nci yaptırım paketine hazırlanıyor. Yeni pakette enerji hatları, gölge filo ve finans sektörü hedefte.

Tekirdağ’dan Avrupa’ya çağrı: 7 milyon insanı Türkiye’ye çekebiliriz

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bu yıl 14-18 Mayıs tarihleri arasında 4’üncü kez düzenlenen Trakya Doğada Yaşam Fuarı’nda sergilenen karavanlar, ziyaretçilerin ilgisini çekti. Türkiye Karavan İmalatçıları ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Ahmet Fazlıoğlu …

Hindistan, Türk şirketin güvenlik iznini iptal etti

Pakistan ile yaşadıkları gerilimde Türkiye’nin tavrını eleştiren Hindistan’da Türkiye hedef haline geldi. Özellikle Hint milliyetçileri okları Türkiye’ye çevirdi. Turizim boykotu kararının ardından havalimanında faaliyet gösteren Türk şirketin …

Turkcell temettü dağıtımı netleşti mi? Hisse başına ödeme ve tarih belli oldu mu?

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL) kâr payı dağıtımına ilişkin olağan genel kurul kararını paylaştı. Şirket 2024 yılını 23 milyar 523 milyon 435 bin lira net kâr ile kapatmıştı. Turkcell’in toplam temettü dağıtım tutarı 8 milyar lira olarak …