Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanından Yaz Dönemi Uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Ferunda Demir, yaz mevsiminde çocukların fazla enerjilerini dış mekanda harcadığını belirterek, “Çocuklar açık havada sürekli aktif olarak zaman geçiriyorlar. Ancak ani hareketler ve dikkatsiz oyunlar sonucunda istenmeyen kazalar meydana gelebiliyor. Bu kazalar zaman zaman kırıklarla sonuçlanabilir” dedi. Düşme ya da çarpma sonucunda kızarıklık, morluk, şişlik ve özellikle hareket kısıtlılığı gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Demir, “Bu belirtiler varsa hemen bir uzmana başvurulmalı. Çünkü yaz aylarında parklarda özellikle el, bacak, ayak ve parmak kırıklarına sıkça rastlıyoruz” şeklinde konuştu.

Çocuklarda Sık Rastlanan ‘Yaş Ağaç Kırığı’ Türü

Uzm. Dr. Ferunda Demir, çocuklarda en yaygın kırık türlerinden birinin ‘yaş ağaç kırığı’ olduğunu belirterek, bu tip kırıkların genellikle destek tedavisi ile düzeldiğini söyledi. Dr. Demir, “Bu kırıklar genellikle kendi kendine iyileşme özelliğine sahiptir. Ancak yine de uzman kontrolü ve uygun destek gereklidir” ifadelerini kullandı. Kemik yapısı, genel sağlık durumu ve beslenmenin kırıkların iyileşme sürecinde önemli olduğunu belirten Demir, “Çocuğun vücuttaki kalsiyum depoları dolu ve D vitamini seviyesi yeterliyse kırık iyileşmesi çok daha hızlı ve sağlıklı olacaktır” şeklinde açıkladı.

Fiziksel Aktivitelerin Yaş Grubuna Uygun Olması Önemli

Uzm. Dr. Demir, yaz tatilinde çocukların fiziksel aktivitelerle yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Spor faaliyetleri yaş gruplarına uygun, kontrollü ve güvenli ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Aileler çocuklarını kontrolsüz alanlara değil, güvenli alanlara yönlendirmelidir” tavsiyesinde bulundu.

Süt ve Süt Ürünleri Beslenmede Önemli Bir Yere Sahip

Çocukların sağlıklı kemik gelişimi için beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ferunda Demir, “Süt ve süt ürünleri çocukların günlük beslenme rutininde yer almalıdır. Gerekirse dönemsel olarak D vitamini takviyesi yapılmalıdır” dedi.

Related Posts

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Adana Şehir Hastanesi’ndeki sağlık emekçilerinin sorunları bitmiyor: Mevcut personel sayısı hasta yoğunluğunu karşılayamıyor

Adana Şehir Hastanesi’nde mevcut personel sayısı, hasta yoğunluğunu karşılamakta yetersiz kalıyor. Nöbetlerin yaygınlaşması, sağlık emekçisinin motivasyonunu ve memnuniyetini olumsuz etkiliyor.

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”