Güneş Sistemi’ne giren gizemli bir cisim keşfedildi!

A11pl3Z Adlı Yıldızlararası Cismin Güneş Sistemi’ne Girişi Gözlemlendi

A11pl3Z olarak isimlendirilen bu potansiyel ziyaretçi, 25 – 29 Haziran tarihleri arasında ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) teleskop ağı tarafından keşfedildi. ATLAS sistemi, Şili, Güney Afrika ve Hawaii’deki teleskopları kullanarak gece boyunca gökyüzünü tarıyor. Cisim daha sonra 1 Temmuz’da yeniden gözlemlendi ve 2 Temmuz’da Şili’deki Deep Random Survey teleskopu tarafından tespit edildi.

Yıldızlararası Cisim Hakkında İlk Bilgiler

İlk analizler, bu cismin muhtemelen 20 kilometre çapında, sönük ancak oldukça hızlı bir asteroit ya da kuyruklu yıldız olduğunu gösteriyor. Güneş Sistemi’nin iç kısımlarına doğru 245.000 km/saat hızla ilerleyen A11pl3Z’in, Samanyolu’nun galaktik diskinden bu bölgelere ulaştığı tahmin ediliyor.

Şu anda Dünya’dan yaklaşık 3.8 astronomik birim (AU) uzaklıkta olan cismin, 3 Ekim’de Mars’a 0.2 AU yaklaşması bekleniyor. Bu durum, cismin NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter aracıyla gözlemlenebilecek kadar yaklaşabileceği anlamına geliyor. 30 Ekim’de Dünya’ya en yakın olduğu konumda bile cisim, 1.35 AU uzaklıkta olacak, dolayısıyla herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z’in Önceki Keşifler

Eğer bu cismin doğası doğrulanırsa, A11pl3Z şimdiye kadar keşfedilmiş üçüncü yıldızlararası cisim olacak. İlk olarak 2017’de keşfedilen ve hala doğası tam olarak açıklanamayan ‘Oumuamua ve ardından 2019’da keşfedilen 2I/Borisov adlı kuyruklu yıldız bulunmaktadır.

Bu tür cisimler, başka yıldız sistemlerinden gelen doğal kalıntılar olabilir ve bilim insanlarına diğer güneş sistemlerinin yapısı hakkında benzersiz bilgiler sağlayabilir. Elbette, dış uzaydan gelen tüm cisimlerde olduğu gibi, bu cisimlerle ilgili uzaylı teknolojisi spekülasyonları da yapılmaktadır.

Son olarak, henüz test aşamasında olan Vera C. Rubin Gözlemevi daha önce 10 saat içinde 2.000’den fazla yeni asteroit keşfederek gücünü kanıtlamıştı. Bu gözlemevinin A11pl3Z’in hareketlerini yakından takip etme fırsatı yüksektir. Ayrıca, James Webb Uzay Teleskobu da bu kozmik yolcudan detaylı görüntüler çekebilir.

Related Posts

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Araç vergisinde büyük değişim: ÖTV ve KDV’de yeni dönem başladı

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren yeni kanun teklifiyle, fosil yakıtla çalışan bazı binek araçlar ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoruyla çalışan bazı hibrit araçların ÖTV matrah limitleri ve vergi oranlarında değişiklik yapılması öngörülüyor.

BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka firması Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali nedeniyle yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.

Amazon yeniden yapılanıyor: Üst düzey yöneticilerle yollar ayrıldı

Amazon Health Services kıdemli başkan yardımcısı Neil Lindsay Reuters’a gönderdiği e-postada, yapılan değişikliklerin “hastalar için daha iyi hizmet sunma ve iş süreçlerinde yenilik hızını artırma stratejisinin bir parçası” olduğunu belirtti. Lindsay …