BDDK’ya şikâyet yağdı: Faizsiz konut şirketlerinde 240 bin TL tuzağı

Tasarruf Finansman Şirketlerine Rekor Şikâyet: Vatandaşlar Mağdur Oluyor!

Kamuoyunda “evim şirketleri” olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine karşı gelen şikâyetler artıyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) yapılan şikâyetlerde, vatandaşlar son dönemde yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor.

14 GÜN İÇİNDE İADE ETMELERİ GEREKİYOR AMA…

Bazı şirketler, örneğin 3 milyon liralık bir konut başvurusu için vatandaştan sözleşme esnasında yüzde 8 üzerinden 240 bin lira organizasyon ücreti alıyor. Ancak eğer vatandaş başvurudan vazgeçmek isterse, 14 gün içerisinde bu ücreti iade etmeleri gerekiyor. Ancak şirketler, başvuruyu zamanında işleme koymayarak vatandaşların mağduriyet yaşamasına neden olabiliyor. Ayrıca, bazı vatandaşlar vaadedilen süreçte kurada çıkmama gibi sorunlarla karşılaşıyor.

VATANDAŞLARIN HAKLARI

Konut, iş yeri veya taşıt için müşteriye finansman sağlama hakkı veren tasarruf finansman şirketleri müşteriden organizasyon ücreti alabilir. Bu sözleşmeler faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenmektedir.

ORGANİZASYON ÜCRETİ NEDİR?

Organizasyon ücreti, müşterilerin tasarruf finansman faaliyeti ve fon yönetimi karşılığında şirkete ödediği tutardır.

Cayma hakkını kullanan müşterilere en geç 14 gün içerisinde organizasyon ücreti dahil olmak üzere tüm tutarın iade edilmesi zorunludur. Ancak 14 günlük süreyi aşan başvurularda şirket iade yapmayabilir. Bu gibi durumlarda noter onaylı dilekçe ile başvuruyu güvence altına almak mümkündür.

ÇEKİLİŞLER NOTER HUZURUNDA MI OLMALI

Çekilişlerin noter huzurunda yapılması zorunlu değildir, ancak genellikle noter gözetiminde veya canlı yayında gerçekleştirilir. Bu uygulama, müşterilere güven vermek amacıyla önemlidir.

KURADA ÇIKMA GARANTİSİ VAR MI

Kurada belirli bir vade garantisi olabilir, ancak bazı müşteriler bu süre içinde hak ettikleri ödemeleri alamayabilir ve uzun süre beklemek zorunda kalabilirler.

ÖDEME DURDURULDUĞUNDA NE OLUR

Müşteri ödeme yükümlülüğünü yerine getirmezse, şirket finansman ödemesini erteleyebilir veya sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumlar mağduriyetlere neden olabilir.

2021’DE 21 ŞİRKETİN KAPATILMASI

Hükümet, 2021’de faizsiz finansman sisteminde sorunlar yaşayan ve müşterilere hizmet sunmayan 21 şirketi kapatma kararı almıştı. Kapatılan şirketler, topladıkları paralar karşılığında vaat ettikleri hizmetleri sağlayamamıştı. Bu durum, sektörde denetim eksikliğini ve düzenlemelerin önemini gözler önüne serdi.

Related Posts

Sanayide alarm verileri: İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI son sekiz ayın en düşük verisini alarak haziranda 46,7’ye kadar geriledi.

Türkiye’nin mobilya devi satışa çıkarıldı!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), önemli bir satışı açıkladı. Türkiye’nin mobilya devlerinden İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve “Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü” TMSF tarafından satışa çıkardı. Söz …

Borsa son 2 yılın en hızlı günlük yükselişini yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Borsa İstanbul, 30 Haziran’da günü 9.948,51 puandan tamamladı.

Kara yolları için önemli duyuru: İşte kapatılan yollar ve trafik akış durumu (30 Haziran 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, Anadolu Otoyolu’nun 11-13. kilometrelerinde Bolu Doğu-Bolu Batı kavşakları İstanbul istikametindeki üstyapı onarım çalışması nedeniyle ulaşım diğer istikametten iki yönlü ve kontrollü …

Garanti BBVA’dan zam kararı

Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte bankacılık sektöründe ara zam beklentileri arttı. İlk zam haberi Garanti BBVA’dan gelirken, 1 Temmuz itibarıyla maaşlarda yüzde 12,5 ila yüzde 15 seviyesinde artışa gidileceği belirtildi.

Ulaştırmayla 1 trilyon dolar ‘itici güç!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde ulaştırma ve haberleşme altyapısına 300 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve bunun üretime etkisinin 1 trilyon doları aştığını dile getirerek, “Ulaştırma yatırımları ekonomimizin itici gücü haline geldi” dedi.