Binlerce kişi işten çıkartılmıştı: Vestel hisselerinde sert düşüş!

Zorlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren önde gelen teknoloji şirketi Vestel, önemli bir süreç olan geniş çaplı bir işten çıkarma sürecine girdi. Şirketin 2 bin çalışanının işine son verileceği açıklaması, Borsa İstanbul’da yankı uyandırdı ve Vestel hisselerinde sert bir düşüş yaşandı.

BORÇ YÜKÜNE KARŞI ADIMLAR

Zorlu Holding, yaklaşık 4,9 milyar dolarlık borç yüküyle karşı karşıya ve mali yapısını dengelemek amacıyla önemli adımlar atıyor. Holding, güveni yeniden kazanmak için varlık satışları yaparken ciddi bir personel azaltımına da hazırlanıyor. Bu süreçte, özellikle Vestel’in elektronik biriminde çalışanların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan 2 bin kişinin işine son verileceği belirtiliyor.

Grubun mali sürdürülebilirliğini sağlama ve yapısal dönüşüm hedeflerini desteklemek amacıyla yapılan bu küçülme kararı büyük önem taşıyor.

ZORLU AVM SATILIYOR

Zorlu Gayrimenkul, kaynak yaratmak için önemli adımlar atıyor. Zorlu Center’ın AVM bölümü için teklifler alınıyor. Toplamda 3,5 milyar dolarlık olan projenin AVM kısmının satışı, Vestel için finansman oluşturma amacını taşıyor. Satış rakamının ise 1,5 milyar Euro civarında olduğu konuşuluyor.

‘TAMAMEN VERİMLİLİKLE İLGİLİ’

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, işten çıkarma kararını şu sözlerle doğruladı:

Vestel 2024 Haziran’ından beri verimlilik çalışması altında bütün organizasyonunu daha kontrollü, süreç bazlı nasıl yaparız diye bir çalışmaya girdi. Şubat ayında biten çalışmanın uygulanmasına başlandı. Evet, 2 bin kişinin işten çıkarılması haberi doğrudur. Ama bu tamamen verimlilik işiyle ilgilidir

YENİ FİNANSMANLA YENİDEN YAPILANMA

Holding, Türk Lirası cinsinden kısa vadeli borçları yeniden yapılandırarak uzun vadeli Euro kredilerine dönüştürdü. Bu adımla 500 milyon Euro tutarında yeni finansman sağlandı ve kısa vadeli borçların oranı yüzde 60’tan yüzde 40’a indirildi.

Bununla birlikte, şirketin 2025’in ilk çeyreğinde rekor zarar açıkladığı biliniyor.

ZORLUKLAR SÜRÜYOR

Zorlu Holding ve diğer büyük Türk şirketleri, yüksek finansman maliyetleri ve Türk Lirası’nın değer kaybı gibi zorluklarla mücadele ediyor. Yüzde 37’yi aşan yüksek enflasyon, Avrupa’daki zayıf talep ve TL bazlı borçlanmanın getirdiği maliyet artışı, operasyonel zorlukları artırıyor. Ayrıca, siyasi belirsizliklerin yatırımcı güvenini olumsuz etkilediği de gözlemleniyor.

Related Posts

DGD’den ABD’de stratejik iş birliği adımı

Dondurulmuş Gıda Derneği (DGD) Başkanı Burak Benşin, sektörün en büyük kuruluşlarından biri olan American Food Institute başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye ekonomisi için “Uzun vadede iyimseriz” mesajı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye ekonomisi için “Uzun vadede iyimseriz” mesajı

‘Kira ve konutta fiyat artışı yavaşlayacak’

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) düzenlediği 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi dün “Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği” temasıyla gerçekleştirildi.

Suç ortaklığı tehlikesi! Telif hakkı ihlalleri Telegram’da marka reklamlarıyla büyüyor

Gizlilik odaklı yapısıyla öne çıkan Telegram, hızlı mesajlaşmada ilk alan gelen uygulamalar arasında yer alıyor. Ancak bu uygulama, mesajlaşma işlevinin ötesinde, sunduğu belirli düzeydeki anonimlik ve grup yönetimi kolaylıkları nedeniyle yasa dışı …

Patlayan lüks teknenin sahibi bakın kim çıktı’

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 4 Haziran’da, lüks teknede yakıt ikmali sırasında meydana gelen patlamada üç kişi yaralanırken, olayla ilgili detaylar da netleşmeye başladı. Patlamanın yaşandığı lüks teknenin sahibi, eğitim ve spor camiasının yakından …

Altın haftaya yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın haftaya yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?