Euro Bölgesi’nde enflasyon geriledi

Avrupa’da Tüketici Fiyatları Artış Hızı Mayıs Ayında Yavaşladı

Eurostat’ın son verilerine göre, Avrupa’da tüketici fiyatları Mayıs ayında Nisan ayına kıyasla yüzde 1,9 arttı. Economists yıllık enflasyonun yüzde 2,0 olacağını öngörüyordu ancak rakam beklentilerin altında kaldı.

Enflasyonun yüzde 2 seviyesinde kalması durumunda, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Covid-19 pandemisinin etkisi ve Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrasındaki fiyat artışlarıyla mücadelede öncü bir rol oynayacak. 2022’de enflasyon yüzde 10,6 seviyesine ulaşmıştı.

Mayıs ayındaki düşüşte, hizmet sektöründeki enflasyonun Nisan ayındaki yüzde 4,0 seviyesinden Mart 2022’den bu yana en düşük seviye olan yüzde 3,2’ye gerilemesi etkili oldu. Bu düşüşte Paskalya tatilinin daha geçe denk gelmesi ve ücretlerdeki düşüş etkili oldu. Ayrıca, Salı günü yayınlanan verilere göre işsizlik oranı Nisan ayında rekor düşük seviyeye, yani yüzde 6,2’ye geriledi.

Yatırımcılar, ECB’nin Perşembe günkü toplantısında faiz indirimi yapmasını ve bu şekilde faiz indirimine gitmesini bekliyor. Bu, ECB’nin yedinci kez veya Haziran ayından bu yana sekizinci kez faiz indireceği anlamına gelecek.

Related Posts

AB ile ABD arasındaki tarife müzakereleri devam ediyor

AB ile ABD arasındaki tarife görüşmeleri devam ediyor. Konuya ilişkin yapılan açıklamada görüşmelerin verimli ve olumlu geçtiği vurgulandı.

Son dakika… TÜİK mayıs ayı enflasyonunu açıkladı

Son dakika… TÜİK 2025 yılı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 1,53 olurken, yıllık bazda ise yüzde 35,41 olarak kaydedildi.

Bakan’dan İstanbullulara büyük müjde! Rahat bir nefes alacak

Yeni sistemle birlikte sürücülere trafik yoğunluğu, hava koşulları, kaza riski ve buzlanma gibi konularda anlık bilgilendirme yapılacak. Bakan Uraloğlu, Türk Parlamenterler Birliği İstanbul Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası …

Tarım, gıda ve içecek sektöründen ilk çeyrek ihracatı

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 4 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,53 artışla 9,22 milyar dolara yükseliş kaydetti.

Emtia piyasalarında tarife belirsizliği etkisi

Emtia fiyatlarında tamamlanan haftada, tarife gelişmeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik suçlamaları ve açıklanan makroekonomik veriler etkili oldu.

İşsizlik dalgası borsaya ulaştı

Türkiye’deki gerçek işsiz sayısı 13 milyona dayanırken, BIST 100 endeksinde en az 30 şirket yılın ilk çeyreğinde istihdamı azalttı. 30 şirket, 16 bin 504 işçiyi işten çıkardı.