Hava kirliliği ve böcek ilaçları Parkinson riskini artırıyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil: Parkinson Hastalığının Nedenleri ve Etkileri

Hava kirliliği, böcek ilaçları ve çözücülere maruz kalmak, Parkinson hastalığı riskini artırabilir. Bu konuda açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, son yıllarda hastalığın görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla rastlanan bu hastalık, titreme ve hareket bozukluklarının yanı sıra uyku problemleri ve yaygın vücut ağrıları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Parkinson hastalığının belirtileri arasında titreme, ağrılı kas kasılmaları ve konuşma zorluğu bulunmaktadır. Hastalık genellikle yaşlı bireylerde görülse de genç yaş grubunu da etkileyebilir. Ailede hastalık öyküsü bulunan bireylerde risk daha yüksek olabilir. Prof. Dr. Talip Asil, hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını ancak semptomları azaltmak için terapiler ve ilaçların kullanılabileceğini belirtti.

Asil, son yıllarda Parkinson hastalığının global olarak yaygınlığının arttığını ve 2019 yılında hastalığın neden olduğu sakatlık ayarlı yaşam yılı (DALY) sayısının 5,8 milyon olduğunu vurguladı. Hastalık ayrıca yılda 329 binden fazla ölüme sebep olmaktadır. Ölüm oranında da artış gözlemlenmektedir. Bu sebeplerle, hava kirliliği gibi çevresel faktörlere maruz kalmamak ve düzenli kontrol ile hastalığın erken teşhis edilmesi hayati önem taşımaktadır.

Related Posts

Adana Şehir Hastanesi’ndeki sağlık emekçilerinin sorunları bitmiyor: Mevcut personel sayısı hasta yoğunluğunu karşılayamıyor

Adana Şehir Hastanesi’nde mevcut personel sayısı, hasta yoğunluğunu karşılamakta yetersiz kalıyor. Nöbetlerin yaygınlaşması, sağlık emekçisinin motivasyonunu ve memnuniyetini olumsuz etkiliyor.

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Sezaryen doğuma karşı eylem planı başlatan Sağlık Bakanlığı: Toplam oranda yüzde 1,78 düşük sağladık

Süper gıda nohutun gücü!

Diyetisyen Emine Uluçay, sporcular için güçlü bir besin kaynağı olan nohutun protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğiyle kas onarımına, enerji üretimine ve bağışıklık sistemine katkı sağladığını belirtti.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.