Heybeliada Ruhban Okulu’nda son durum: ‘Çalışmalar yoğunlaştı’

Heybeliada Ruhban Okulu Açılacak mı?

Hem hükümet yetkilileri hem de Patrikhane ve çevresinden gelen mesajlar, iki tarafın da Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmak istediğine işaret ediyor.

Okulun açılması uzun bir aradan sonra 2024’te tekrar gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Mayıs’a Yunan basınında yer alan bir açıklamasında, “okulun açılması için çalışmalar yaptıklarını” söyledi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 28 Mayıs’ta okulu ziyaret etti. Tekin, ziyaretin ardından verdiği bir röportajda, “kişisel olarak okulun açılmasını istediğini” söyledi.

Eylül ayında Patrik Bartholomeos, Yunan basınına verdiği demeçte, “Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz” dedi.

Yetkililerle görüşen heyette yer alan cemaat temsilcisi Laki Vingas, BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici yaptığı değerlendirmede süreçle ilgili “mutlu ve umutlu olduklarını” belirtti. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un danışmanı, avukat Kezban Hatemi ise okulun açılması yönünde hiçbir hukuki engelin bulunmadığını savundu.

‘GÖRÜŞMELER OLUMLU GİDİYOR’

Okulun açılmasıyla ilgili resmi makamlarla görüşmeleri yürüten heyette yer alan Vingas, görüşmelerin olumlu bir havada gittiğini belirterek şöyle konuştu: “2010-2011 civarında da okulun tekrar açılmasıyla ilgili bir hareketlenme yaşamıştık fakat sonuçlanmamıştı. Bu sefer ise daha kararlı bir süreç içinde olduğumuzu hissediyoruz. Açıkçası hem mutluyuz hem umutluyuz.
“Çalışılmasını, altyapısının hazırlanmasını ve daha fazla istişarelerde bulunmamızı gerektiren bir yolumuz var ama cesaretlendiren ve iyi niyetle yaklaşan yöneticilerle karşılaşıyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor.”

Heybeliada Ruhban Okulu nedir?

Heybeliada Ruhban Okulu, din adamı yetiştirmek amacıyla, 1844 yılında Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olarak, Yüksek Ortodoks Teoloji adıyla açıldı. Hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Türkiye Cumhuriyeti döneminde okul, bağlı metropolitlikler ve kiliselerin din adamı ihtiyacını karşıladı. Okulun durumu, 1922 ve 1923 yılları arasındaki Lozan Barış görüşmelerinde önemli bir tartışma maddesi oldu. 1971’de özel öğretim kurumlarıyla ilgili yapılan bir yasal düzenlemenin ardından okul kapatıldı.

(ALINTI)

Related Posts

Trump’ın büyük vergi yasası yürürlüğe girdi: Yoksuldan alıp zengine veriyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Büyük Çirkin Yasa” adını verdiği kapsamlı vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi. WDR yazarı Wolfgang Landmesser’a göre yasa, düşük gelirli milyonlarca Amerikalının sağlık hizmetlerine erişimini keserken, şirketlere ve …

Danimarka’dan Macaristan’a hızlandırılmış müdahale talebi: AB’nin temel değerlerini ihlal ettiler

Bjerre, Danimarka’nın Aarhus kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Macaristan’ı AB’nin “temel değerlerini ihlal etmekle” suçladı. Ukrayna’nın AB üyeliği için “tüm siyasi ve pratik çözümlere bakmaya hazır olduklarını” ifade eden Bjerre, Budapeşte …

Meclis’te ‘zehirlenme’ şüphesi: 100’den fazla vekil ve personel hastaneye başvurdu!

TBMM’de zehirlenme şüphesiyle 100’ü aşkın kişi, ishal, kusma ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Vekiller ve personelde görülen belirtiler Meclis’te paniğe neden oldu.

Herkesin dilinde tek bir tarih var: 5 Temmuz’da ne olacak?

5 Temmuz’da büyük bir şey olacak” söylentisi son günlerde Japonya’da olduğu kadar Türkiye’de de dikkat çekiyor. Herkesin dilinde aynı soru var: “Bu tarihte ne yaşanacak?” Popüler bir mangadaki sahneyle başlayan bu kehanet dalgası, şimdi sosyal medyada gerçek bir paniğe dönüşmüş durumda.

Ankara’da 5 katlı binada yangın

Ankara’da 5 katlı bir binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü.

İyi Parti’den kanun teklifi: Alican Sınır Kapısı’nın ismi, “Talat Paşa Sınır Kapısı” olarak değiştirilsin!

“Talat Paşa, Türk Milletinin haklı davasını canı pahasına omuzlamış bir kahramandır”