Irak Başbakanı Sudani: Suriye halkının iradesine saygı gösteriyoruz

Irak Başbakanı Sudani: Suriye’nin Egemenliğine Saygı Gösteriyoruz

Resmi ziyaret için İran’da bulunan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün önemine işaret ederek, “Suriye halkının iradesine saygı gösteriyoruz.” dedi.

İran devlet televizyonuna göre, ülkeye resmi ziyarette bulunan Sudani, başkent Tahran’da Cumhurbaşkanı Muhammed Pezeşkiyan ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Sudani, Pezeşkiyan ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları ele aldıklarını belirtti.

Sudani, “Suriye’deki son gelişmeleri ele aldık. Bize göre Suriye’nin istikrarı bölgenin istikrarının anahtarıdır. Bu nedenle Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyacak siyasi çabalar sergilenmelidir. Suriye halkının iradesine saygı gösteriyoruz. Yabancıların müdahalesi olmaması şartıyla halkın iradesini destekliyoruz.” dedi.

Güvenlik ve istikrarın arttırılması için İran ile Irak arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çeken Sudani, “Tahran ile Bağdat arasındaki işbirliğini genişletmek için çaba gösteriyoruz. Böylece iki ülke arasındaki ilişkilerde güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasını görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ise bölgesel konuların yanı sıra ikili işbirliği hakkında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Her iki ülkenin Suriye’deki mevcut gelişmelere ilişkin ortak düşüncelere sahip olduğunu söyleyen Pezeşkiyan, “Suriye’nin istikrarı ve huzuru, toprak bütünlüğünün korunması, terörist grupların faaliyetleriyle mücadele, Siyonist rejimin işgal altındaki bölgelerden çekilmesi ve özellikle Şii kutsal mekanları ile türbelere yönelik dini hassasiyetlere dikkat edilmesi, bu ortak düşüncelerden bazılarıdır.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede ayrıca terörle mücadelenin önemli konular arasında ele alındığını kaydeden Pezeşkiyan, şunları söyledi:

“İki ülke arasındaki kapsamlı işbirliği programı ve güvenlik anlaşmasının tam olarak uygulanması konusu ele alındı. Ekonomik işbirliğinin önemi üzerinde durularak çeşitli projeler ele alındı. Bu önemli projelerden biri de Şelemçe-Basra demiryolu projesinin hızlandırılmasıdır. Sayın Sudani de bu projenin hayata geçirilmesine büyük önem göstermektedir.”


Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş değer olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı

_____________________________________________________________________________________________________

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Uzmanlar İstanbul karı için tarih verdi!

TIKLAYIN | Türkiye’de 2024’te en çok satılan otomobil markaları belli oldu

TIKLAYIN | Wanda Nara barışmak istedi, Icardi reddetti

TIKLAYIN | Tarım Kredi’de 5,5 milyonluk vurgun!

TIKLAYIN | 10 soruda özel okul fiyatları: Ne kadar zam gelecek, yemek ve servis ücretleri ne olacak?

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Orta Doğu’da dengeleri sarsacak bir fotoğraf

Related Posts

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İstanbul müzakerelerini değerlendirdi: Avrupa’dan silah almaya devam eden kışkırtıcı eylemlere boyun eğmemek önemli

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İstanbul müzakerelerini değerlendirdi: Avrupa’dan silah almaya devam eden kışkırtıcı eylemlere boyun eğmemek önemli

AKP’li isimden bayram öncesi Bakan Yerlikaya’ya ağır sözler: ‘Devlet, vatandaşına tuzak kurmaz’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Kurban Bayramı öncesi alınan tedbirleri açıkladı. Bakan Yerlikaya’nın, “Buradan otoyolları kullanacak olan vatandaşlarımıza hassaten söylüyorum, her 30 kilometrede bir radar var gece ve gündüz. Otoyollarda 120 radarımız olacak. Tek bir derdimiz var, trafikte can kayıpları olmasın, yaralanma olmasın” sözlerine AKP’li Şamil Tayyar’dan çok sert bir tepki geldi.

Murat Yetkin: Son gelişmeler Ankara’nın Suriye ve PKK ile ilgili süreçlerinin pürüzsüz olmadığını gösterdi, her türlü aksiliğe hazır olmak gerek

Murat Yetkin: Son gelişmeler Ankara’nın Suriye ve PKK ile ilgili süreçlerinin pürüzsüz olmadığını gösterdi, her türlü aksiliğe hazır olmak gerek

İşgalci İsrail’in saldırısında sağ kolunu kaybeden minik Tala hayata tutunmaya çalışıyor: Elim cennete gitti

İşgalci İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir eve düzenlediği saldırıda sağ kolunu kaybeden 4 yaşındaki Tala Ala el-Beyya, sol eliyle hayata tutunmaya çalışıyor. Ailesinin, tüp bebekle sahip olduğu tek çocuk minik Tala, yaklaşık 1 haftadır hastanede tedavi görüyor. Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya sakinlerinden olan, babası güneye gittiği için annesiyle tek kalan minik Tala, 2,3 milyonu aşkın Filistinli gibi pek çok kez yerlerinden edildi. Son zorunlu göçlerinde annesiyle Gazze kentinin batısında Ez-Zehra adında bir okula sığınan Tala’nın hayatı, okulun yanındaki bir binaya düzenlenen saldırıyla altüst oldu. Aynı saldırıda kuzeni hayatını kaybederken, Tala da kolundan oldu.

İsrail Ordusu: Gazze’de bir asker daha öldü, toplam kayıp 862

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde devam eden çatışmalarda bir askerinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, 6646. Keşif Taburu’na mensup 27 yaşındaki Alon Farkas’ın, Gazze’nin kuzeyinde yaşanan çatışmalarda öldüğü belirtildi.

Öcalan’ın PKK’nın fesih kongresine gönderdiği “Perspektif” başlıklı yazısı sızdırıldı: Bahçeli’den “devletin en yetkili sesi” diye bahsetti, örgüte “Beni anlamıyorsunuz” diye sitem etti

Öcalan’ın PKK’nın fesih kongresine gönderdiği “Perspektif” başlıklı yazısı sızdırıldı: Bahçeli’den “devletin en yetkili sesi” diye bahsetti, örgüte “Beni anlamıyorsunuz” diye sitem etti