“`html
İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlamaları
İstanbul’da sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü sıkı güvenlik önlemleri altında kutladı. Bu süreçte çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) 1 Mayıs etkinliğini Kadıköy İskele’de, Türk-İş ise Kartal Meydanı’nda düzenledi. İstanbul Valiliği’nin verdiği bilgilere göre, Kadıköy etkinliğine 35 bin, Kartal’daki etkinliğe ise 30 bin kişinin katıldığı açıklandı. Bazı sosyalist partiler, sendikalar ve gençlik grupları Taksim Meydanı’na yürümek için çağrı yaptı.
Ancak beklenildiği gibi, Taksim Meydanı’nda bu yıl da kutlamalara izin verilmedi. Taksim ve çevresi, güvenlik bariyerleriyle kapatılırken, Gezi Parkı’nın girişleri de kapatıldı. Bölgeye pek çok TOMA, çevik kuvvet aracı ve polis yerleştirildi.
Polis Müdahalesi
1 Mayıs dolayısıyla Taksim’e gitmek isteyen gruplara, polis tarafından müdahalede bulunuldu ve birçok kişi gözaltına alındı.
Polisin ilk müdahelesi Mecidiyeköy’de gerçekleşti. Haber ajansı ANKA’nın bildirisine göre, Taksim’e ulaşmaya çalışan bir grup genç, Şişli yönüne doğru ilerlemek istedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği, 400’den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Fotoğraf: ANKA
Bariyerlerden geçmek isteyen gençler, polis tarafından engellendi ve “1 Mayıs alanı Taksim Meydanı” şeklinde sloganlar atıldı.
Gençlerin etrafı kısa bir süre sonra çevrildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve diğer CHP milletvekilleri gözaltıların önüne geçmek için çaba sarf etti. Tanal, gözaltına alınanların polis aracına alınmasını engellemeye çalıştı. İlk müdahalede Mücadele Birliği Platformu, Devrimci Öğrenci Birliği üyeleri ve ESP Eş Genel Başkanı Murat Çepni dahil birçok kişi gözaltına alındı.
Gözaltılar sürerken, polis, haber almak isteyen gazetecileri engellemeye çalıştı. Mecidiyeköy’de bulunan yaklaşık 50 kişilik başka bir gençlik grubu da sloganlar atarak polis barikatlarına yaklaşmaya çalıştı ve buna da polis müdahale etti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten” 407 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
İstanbul Valiliği, “İzin verilen kutlama alanları dışında yasadışı eylem yapmak isteyen gruplara müsaade edilmemiştir. Bu çerçevede izinsiz gösteri yapmak isteyenlerden 384’ü gözaltına alınmıştır.” açıklamasında bulundu.
Bu açıklamaları takiben, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Taksim’e çıkmak isteyen 400 kişiye yakın kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 1 Mayıs için Kriz Masası oluşturan ÇHD, X hesabından sabah saatlerinde şu paylaşımı yaptı: “Kanunsuz Taksim yasağını kabul etmeyip 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamaya çalışanlara karşı gözaltılar başladı.”
Gözaltı sayıları güncellenirken, ÇHD’nin son paylaşımında “Saat 15.20 itibariyle Kriz Masamıza ulaşan gözaltı sayısı yaklaşık 400 olarak bildirilmiştir. Bir kısmı Vatan, diğerleri ise Gayrettepe’de yer almaktadır.” denildi.
DİSK: Barikatlar Siyasi İktidarın Zihniyetini Ortaya Koyuyor
Diğer yandan, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda yaşamını kaybedenler anısına, sendikaların küçük bir grubu Taksim’deki Atatürk Anıtı’na yürüyüp çelenk bıraktı.

DİSK Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı. Fotoğraf: ANKA
Sabah saatlerinde anıta çelenk bırakan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, burada yaptığı açıklamada, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yasaklanmasını eleştirdi. “Bu yıl 1 Mayıs, işçilerin zor bir dönem geçirdiği şartlarda gerçekleşiyor. Bir kez daha büyük bir yasağın ve ablukanın altında kutlanıyor.” diye belirtti.

Taksim civarında alınan güvenlik önlemleri kapsamında TOMA’lar yerleştirildi. Fotoğraf: DHA
2010, 2011 ve 2012 yıllarında 1 Mayıs’ı Taksim’de kutladıklarını, ancak 2013 yılından beri bu alanın yasaklı olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, “Bu barikatlar yalnızca bir durumu anlatmıyor, aynı zamanda ülkeyi yönetenlerin zihniyetini simgeliyor. Bu barikatlar, milyonlarca işçiyi ve emekçiyi zorluklar içinde yaşamaya mahkum etmeye dair bir mesaj taşıyor.” dedi.
Toplumsal desteğini kaybetmiş olan siyasi iktidar, iktidarda kalmak için zorla baskı, tutuklama ve gözaltıları uyguluyor. 1 Mayıs Meydanı’nın yasaklı olması da bu anlayışın bir sonucudur.” diyen Çerkezoğlu, iktidara “Taksim yasağını kaldırma” çağrısında bulundu.
Olağanüstü Güvenlik Önlemleri Alındı
1 Mayıs kutlamaları nedeniyle İstanbul’da olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. İstanbul Valiliği’nin almış olduğu önlemler, sabah saat 05.00 itibarıyla yürürlüğe girdi.

Taksim civarı güvenlik amacıyla barikatlarla çevrildi. Fotoğraf: DHA
Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih, Kadıköy ve Kartal ilçelerinde birçok cadde ve sokak trafiğe kapatıldı. Kent genelinde trafik akışında büyük ölçüde bir sakinlik gözlendi, kapanan yollarla bağlantılı yollarda ise yoğunluk yaşandı.
İstiklal Caddesi’ndeki nostaljik tramvay seferleri de dâhil olmak üzere birçok hat ve istasyonda seferler durduruldu. Vezneciler, Haliç, Taksim, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy, Gayrettepe durakları ile Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro hattının Gayrettepe durakları, Zincirlikuyu, Mecidiyeköy ve Çağlayan metrobüs durakları kapatıldı. Taksim, Tarlabaşı, Ömer Hayyam ve Tepebaşı gibi İETT durakları da hizmet dışı kaldı. En yakın durakta inen yolcular, varış noktalarına ulaşmak için yürüyerek ilerlemek zorunda kaldı.
DW, ANKA, DHA/JD, SÖ
“`