Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonu yeni objelerle zenginleşiyor

Sanayi, iletişim ve ulaşım tarihindeki gelişmeleri yansıtan Türkiye’nin ilk sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, 20 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonunu yeni parçalarla zenginleştiriyor.

Müzeden yapılan açıklamaya göre Alman donanmasında görev yapan Emden F 210 firkateynine ait radar ekranı, 19. yüzyıldan kalma pirinç teodolit, 1930’larda üretilen taksimetre, 1880’lerde üretilmiş bir buhar makinesinin çalışan modeli ve ses heykeli, 2024’te müzenin kalıcı koleksiyonuna eklenen parçalar arasında yer aldı.

Koleksiyona katılan objeler, müzenin atölyesinde restore edildikten sonra sergilenmeye başladı.

Radar ekranı

Hollanda menşeili Signaal markalı radar ekranı, 1983-2013’te Alman donanmasında görev yapan Emden F 210 firkateyninde kullanıldı. NATO görevlerinde yer alan, Aden Körfezi’nde birçok korsan faaliyete başarıyla müdahale eden firkateyn, 15 Haziran 2013’te aktif hizmetten çıkarıldı.

Firkateynlerde kullanılan radar sistemleri, korsan gemilerinin izlenmesine, saptanmasına ve takip edilmesine yardımcı olurken gece karanlığında ve kötü hava koşullarında da etkili çalışarak, gemilerin güvenliğini sağlıyor. Tarihe tanıklık eden bu radar ekranı müzenin Denizaltı Sergi Salonu’nda sergilenmeye başladı.

Pirinç teodolit

Genellikle mühendislik, haritacılık ve inşaat projelerinde kullanılan açı ölçüm cihazı teodolit, yatay ve dikey düzlemlerdeki açıları hassas bir şekilde ölçerek doğru ölçümlerin alınmasını sağlıyor.

19. yüzyılın sonlarında, teodolit, teleskop, mikroskop ve diğer hassas ölçüm cihazları üretimiyle tanınan İngiliz optik cihaz üreticisi E. R. Watts & Son tarafından üretilen obje, Mustafa V. Koç Binası üst katta Bilimsel Aletler vitrininde sergileniyor.

TAXI BB Taksimetre

İlk taksimetre, 19. yüzyılın sonlarına doğru Almanya’da icat edilmekle beraber, taksimetreler 1930’larda yaygın olarak kullanılmaya başladı.

Şehir hayatının dinamizmini, taksi dünyasının dönüşümünü ve ulaşımın tarihsel evrimini gözler önüne seren ve 1930’ların Fransa’sında üretilen bu mekanik taksimetre, Tersane Erdoğan Gönül Galerisi’nde görülebilecek.

Ses Heykeli

Mart 2024’te Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen “Ses Heykelleri Sergisi” kapsamında Prof. Dr. Yusuf Kemal Kemaloğlu ve Prof. Dr. Güven Mengü tarafından tasarlanan heykel, sergi sonrası müzeye hediye edildi.

Heykelde, “Rahmi M. Koç Müzesi 30 yaşında” cümlesinin frekans ve yükseklik olarak iki eksende belirtilmiş grafiği, lazer şekillendirme ile üç boyutlu olarak aktarılıyor. Heykel, Rahmi M. Koç Galeri’de sergileniyor. (AA)


Related Posts

BİLSEM sonuçları açıklandı mı 2025? BİLSEM sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, nasıl öğrenilir?

2024-2025 eğitim öğretim yılında bilim ve sanat merkezleri öğrenci tanılama ve yerleştirme süreci ön değerlendirme uygulamaları, 21 Aralık 2024- 1 Mart 2025 tarihleri arasında tamamlandı. Sonuçlar da 7 Mart itibarıyla erişime açıldı. Bununla birlikte BİLSEM bireysel değerlendirme uygulamaları ne zaman sorusu da gündeme geldi. BİLSEM bireysel değerlendirme yetenek sınavları 14 Nisan – 27 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Peki, BİLSEM sonuçları açıklandı mı 2025? BİLSEM sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, nasıl öğrenilir? İşte Bilsem sonuçları sorgulama ekranı…

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ RASATHANESİ 2 TEMMUZ 2025- CANLI TAKİP|| Az önce deprem mi oldu – son dakika? En son deprem nerede oldu, kaç şiddetinde?

Son depremler AFAD ve Kandilli verileri 2 Temmuz Çarşamba güncelleniyor. AFAD’dan alınan bilgiye göre Bursa Gemlik’te dün 3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’un da bazı yerlerinden hissedilirken, vatandaşlar da deprem mi oldu? sorusuna yanıt aramaya başladı. Bu sabah saatlerinde Antalya Kumluca’da 2.2 deprem büyüklüğü kaydedildi. 07:38’de ise Malatya’da 2.0 şiddetinde bir artçı deprem oldu. Peki, en son nerede deprem oldu, kaç şiddetinde? İşte, Kandilli son dakika deprem AFAD son depremler verileri…

Aşure Günü tarihi 2025 | Aşure Günü ne zaman başlar ve biter 2025? Hicri takvime göre Muharrem’in 10. günü ne zaman? Diyanet açıkladı!

Müslümanların manevi huzur ve heyecanla beklediği Muharrem ayı 26 Haziran 2025 Perşembe günü başladı. Hicri yılın ilk günü olan muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak gerçekleşiyor. “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnet olarak ifade ediliyor. “Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. Peki, Aşure Günü ne zaman başlar ve biter? Hicri takvime göre Muharrem’in 10. günü ne zaman? İşte, 2025 Aşure Günü tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi seyir terasından izlenebilecek

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi seyir terasından izlenebilecek

AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

Üniversiteye girişin en önemli adımı olan bu sınav maratonunda, ÖSYM’nin belirlediği sınav kuralları adaylar için büyük önem taşıyor. Peki, AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

TYT NET VE PUAN HESAPLAMA 2025 || ÖSYM YKS – Temel Yetenek Testi (TYT) net ve puan hesaplama nasıl yapılır? TYT’den kaç yanlış bir doğruyu götürür? İşte detaylar

TYT net ve puan hesaplama formülü, bugün yani 21 Haziran Cumartesi günü YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yetenek Testi TYT’ye giren üniversite adayları tarafından araştırılmaya başlanacak. Bu bağlamda özellikle, “TYT net ve puan hesaplama nasıl yapılır?” ve “TYT’den kaç yanlış bir doğruyu götürür?” sorularının cevabı en çok araştırılacaklar arasında ilk sırlarda yer alacak. Merak edenler için ÖSYM YKS – Temel Yetenek Testi (TYT) net ve puan hesaplama formülünü haberimizde derledik. Peki, 2025 TYT net ve puan hesaplama nasıl yapılır? TYT’den kaç yanlış bir doğruyu götürür? İşte araştırılan ayrıntılar…