SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Şam’ın üç talebini açıkladı; Colani’yi Kuzeydoğu Suriye’ye davet etti

Suriye’de kurulan geçici yönetimin Kuzeydoğu Suriye sorununa çözüm bulmak için bölge yönetimi ile yürüttüğü görüşmeler alt düzeyde devam ediyor. Şam yönetimi, görüşmelerde yol alınması için Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) üç talebin karşılanmasını istedi. SDG’den bölgedeki IŞİD tutukluları ve ailelerinin tutulduğu cezaevleri ve sığınmacı kamplarının merkezî yönetime devredilmesi de talep edildi.

Silahlı grupları yeni Suriye ordusuna entegre etme kapsamında Şam yönetiminin girişimleri devam ederken ülkenin güneyi ve kuzeydoğusundaki müzakereler tıkanma aşamasına geldi. Şam’ın “Tüm güçlerin merkezî yönetime entegre olması” talebi, statü isteyen siyasî ve silahlı gruplar tarafından reddedildi. Kuzeydoğu Suriye‘deki duruma odaklanan Geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Colani (Ahmed El Şara), kısa süre önce konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ilettikleri tüm çözüm önerilerinin SDG tarafından reddedildiğini belirterek, bölgesel yönetime destek veren ülkelere açık bir mektup gönderdiklerini ifade etmişti. Şara’nın açıklamasındaki, “Biz bütün ülkelerin yardımını istiyoruz. Türkiye’den IŞİD’le mücadele konusunda destek isteyebiliriz” sözleri dikkat çekmişti.

Abdi’den Şara’ya davet

Şam yönetimi ile yaptıkları görüşmeleri Suriye kaynaklı North Press’e değerlendiren SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’yı göreve geldiği için tebrik ettikten sonra yönetimleri altında bulunan Kuzeydoğu Suriye’ye davet etti.

Şara’nın kritik süreçte Suriye’yi yönetebilmesinin zorluğuna vurgu yapan Abdi, “Güçlerimiz, istikrarın sağlanması ve ulusal birliğin korunmasına yönelik her türlü çabayı destekliyor” dedi. Şam yönetimi ile yürütülen müzakerelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Abdi, “Şam’daki Suriye hükûmetiyle müzakereler için uygun zemini oluşturma çabalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Geçici yönetimin SDG’den 3 talebi

Ciddi ve amaçlı diyalog, ulusal çıkarları güvence altına alacak bir çözüme ulaşmanın en iyi yoludur” diyen Abdi, Suriye hükûmetinin Kuzeydoğu Suriye yönetiminden üç temel talepte bulunduğunu belirterek bu talepleri sırasıyla şöyle aktardı: 

-Suriyeli olmayan militanlar SDG saflarından çıkarılsın.

-IŞİD tutukluları hükûmet gözetimine nakledilsin. Aileleri de dahil olmak üzere güvenlikleri merkezi yönetime devredilsin.

-Merkezi hükûmete bağlı kurumların Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönmesi sağlansın.

Afrin ziyareti memnuniyet yarattı

Abdi, Şam yönetimi ile bazı anlaşma noktalarının bulunduğunu ancak bazı konuların hâlâ müzakere edildiğini belirterek, SDG’nin tüm Suriyeliler için Suriye’nin birliğine bağlı olduğunu vurguladı. Suriye’nin güvenliği ve istikrarını sağlamak için tüm taraflar arasında üst düzey koordinasyon gerektiğine inandıklarını ifade eden Abdi, Cumhurbaşkanı Şara’yı Kuzeydoğu Suriye’ye davet etti. 15 Şubat’ta bir heyet ile Afrin’e giderek kentin temsilcileri, ileri gelenleri ve bölge halkıyla bir araya gelen Şara’nın ziyaretini memnuniyetle karşıladığını açıklayan Abdi, Şara’nın Kuzeydoğu Suriye’yi ziyaretinin önemini, “Yerli halkın geri dönüşünü teşvik etmek ve diyaloğu güçlendirmek için önemli bir girişim olur” sözleri ile değerlendirdi.

Related Posts

ABD’nin Texas eyaletinde hafta sonu beklenen protestolara karşı 7 bin asker görevlendirildi

ABD’nin Texas eyaletinde hafta sonu beklenen protestolara karşı 7 bin asker görevlendirildi

ABD’den Irak ile ilgili dikkat çeken tahliye kararı

ABD, Bağdat Büyükelçiliği’ndeki zorunlu olmayan personelini geri çekmeye hazırlandığını duyurdu.

Tokat’ta araç devrildi, 4 kişi yaralandı

Tokat Niksar’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği araç devrildi. Kazada araçtaki 4 kişi yaralandı.

Trump: İran’la anlaşmaya varılacağı konusunda birkaç ay öncesine göre daha az eminim

Trump: İran’la anlaşmaya varılacağı konusunda birkaç ay öncesine göre daha az eminim

Türkiye’de konuşulan sosyal medya yasağı AB ülkesinde hayata geçiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, özellikle gençler arasında şiddet olaylarının artmasında önemli bir rolü olduğunu düşündüğü sosyal medyayı 15 yaş altı çocuklara yasaklamak istediğini söyledi. Sosyal medya yasağı Türkiye’de de gündeme gelirken yaş sınırlamasının da 16 olacağı belirtilmişti.

Gaziosmanpaşa Belediyesi ‘tutuklamayla’ CHP’den AKP’ye geçti! CHP’den ilk tepki: ‘Tam anlamıyla bir milli irade gaspı yaşandı!’

İBB soruşturmasında Hakan Bahçetepe’nin tutuklanması sonrasında Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde başkanvekili seçimi yapıldı, Cumhur İttifakı oyları ile AKP’li Eray Karadeniz başkan seçildi. Gaziosmanpaşa’da açıklama yapan CHP İstanbul İ Başkanı Özgür Çelik, “Gaziosmanpaşa’da meclis içinde yapılan seçimde tam anlamıyla bir irade gaspı yaşandı” dedi.