Suç ortaklığı tehlikesi! Telif hakkı ihlalleri Telegram’da marka reklamlarıyla büyüyor

Telegram Grupları, Yasa Dışı İçerik Barındırarak Reklam Geliri Elde Ediyor

Gizlilik odaklı yapısıyla dikkat çeken Telegram, hızlı iletişimde lider uygulamalardan biri olma özelliği taşıyor. Ancak, bu platform sadece mesajlaşma imkanı sunmakla kalmayıp, belirli bir derecede anonimlik ve grup yönetimi kolaylıkları sağladığı için yasa dışı içerik barındıran birçok oluşum için “güvenli bir liman” olarak konumlandırılıyor.

Özellikle telif hakkı ihlal edilerek diziler, filmler, ücretli yazılımlar ve e-kitaplar gibi içeriklerin ücretsiz olarak paylaşıldığı gruplar, Telegram üzerinde hızla yaygınlaşıyor ve binlerce üyeye erişebiliyor.

Grup üyeleri, bu platformda telifli içeriklere yasal abonelik ücreti ödemek yerine, internet linkleri veya doğrudan indirme bağlantıları aracılığıyla erişebiliyor.

Aynı şekilde, ücretli ders materyalleri, akademik yayınlar ve popüler e-kitaplar da bu kanallar sayesinde yasa dışı yollarla temin ediliyor.

Bu grupların yöneticileri, yasa dışı faaliyetleri sürdürürken Telegram’ın kendi reklam platformu, çeşitli aracı siteler veya sponsorlu içerikler aracılığıyla önemli miktarda reklam geliri elde ediyor. Bu gelir, yasa dışı faaliyetleri devam ettirmenin temel motivasyonlarından biri haline geliyor.

– Reklam Verme ve Finansman Yöntemleri

Reklam verilebilmesi için bir grubun en az bin üyeye sahip olması gerekmektedir. Telegram, kendi reklam platformunda kullanıcı verilerini (sohbet içerikleri, kişi listeleri vb.) reklam hedeflemesi için kullanmadığını belirtiyor.

Reklam hedeflemesi, reklamın yayınlandığı kanalların başlıklarına ve dillerine göre gerçekleştiriliyor. Örneğin, bir turizm şirketi Türkçe ‘seyahat’ konulu kanallarda reklamlarını yayınlayabilir.

Telegram’ın resmi reklam platformunda ödemeler, kendi blokzincir ağı olan TON (The Open Network) ve bu ağın kripto parası Toncoin aracılığıyla yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra, grup sahipleriyle iletişime geçmek veya aracı platformları kullanarak reklam vermenin alternatif yolları da bulunmaktadır. Bu aracı platformlar, reklam verenlerin bütçelerine uygun kanalları bulmalarına, istatistikleri karşılaştırmalarına ve reklamlarını satın almalarına olanak tanır.

– Reklamların Yasa Dışı Faaliyetleri Finanse Etme Yöntemleri

Telif hakları ihlal eden grup sahipleri, reklam geliri elde ederek bu platformdan kazanç sağladıklarında bu geliri riske atmamak adına sürekli paylaşımda bulunmaya başlarlar.

Aynı zamanda, grup sahipleri, gruplarının kapatılma riskine karşı yedek gruplar oluşturarak kitlelerini hızla başka platformlara taşıyarak yasa dışı gelir kaynaklarını koruma altına almaya çalışırlar.

– Hukuki Boyut

Hukuk fakültesi dekan yardımcısı Dr. Mehmet Çoğalan, reklam ajanslarının bilinçli ya da bilinçsiz yasa dışı faaliyetleri desteklediğinde yasal, cezai ve idari yaptırımlara maruz kalabileceklerini belirtiyor.

Çoğalan, telif hakkı ihlallerinin cezai yaptırımlarının yanı sıra Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında da müeyyidelerin uygulanabileceğini vurguluyor.

Ayrıca, Çoğalan, denetim ve kontrol mekanizmalarının güçlendirilerek yasa dışı faaliyetlerin engellenmesi gerektiğini ve bu konuda sosyal medya platformlarının daha etkin rol oynaması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Soğuk ülkelerden Antalya’ya geliyorlar milyonlar saçıyorlar ama tatile değil!

Antalya sadece Türkiye’nin değil dünya turizminin gözde merkezlerinden. Her sene milyonlarca turisti ağırlayan kent denizi, doğası ve tarihi ile adeta cennetten bir köşe. Hem yerli hem yabancı turizlerin akın ettiği Akdeniz’in incisine soğuk …

Motorine gelecek zam revize edildi

Jeopolitik risklerle birlikte artan petrol fiyatları geri çekilmeye başladı. Akaryakıta da zamlar peş peşe gelirken motorine bu geceden itibaren 1,70 liralık zam 1,15 lira olarak aşağı yönlü revize edildi.

Zamdan önceki son tabela bu!

Akaryakıta yeni bir zam daha geliyor. Geçtiğimiz haftalarda ar arda zamların geldiği akaryakıtta son olarak geçen hafta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı gelmişti. Enflasyonun açıklandığı 3 Temmuz’un ardından 4 Temmuz gecesi akaryakıtta tabela …

Kanal bölgesinde jet ihale süreci

Açıklanan imar planlarına itiraz süreci devam ederken ‘oldubittiye getirme’ ihalelerine çıkıldı. Kanal İstanbul hazırlıklarının sürdüğünü söyleyen şehir plancıları “TOKİ kimseyi umursamadığını gösteriyor” dedi.

HAK-İŞ’ten kamu işçilerine zam çağrısı

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, devam eden Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerine ilişkin, “Hükümetimize çağrı yapalım. Kamu çalışanlarımızın taleplerini lütfen dikkate alın. Biz hükümetimizden anlayış bekliyoruz” dedi.

Rekabet Kurumu Başkanı Küle’den ‘Spotify’ açıklaması!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Spotify hakkında başlattıkları incelemenin, kültürel üretimin adil koşullarda sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Amacımız, müzik sektöründe adil rekabetin sağlanması, içerik üreticilerinin eşit koşullarda faaliyet gösterebilmesi ve kültürel çeşitliliğin dijital ortamda korunması” ifadesini kullandı.