TÜİK’in ilk kez yaptığı araştırma Türkiye gerçeğini ortaya koydu: Yüzde 1 yiyor, yüzde 51 bakıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’deki hanehalklarının sosyoekonomik durumunu ortaya koyan kapsamlı bir çalışmayı ilk kez açıkladı. İdari kayıtlar kullanılarak 26 milyondan fazla hane için hesaplanan Sosyoekonomik Seviye (SES) skoru, il ve ilçe bazında resmi istatistik olarak kamuoyuyla paylaşıldı. Çalışma, hanelerin gelir seviyesi, eğitim düzeyi ve meslek bilgilerini bir araya getirerek sosyoekonomik statülerini belirliyor.

HANELERİN SADECE YÜZDE 1,1’İ EN ÜST SEVİYEDE

Araştırmaya göre Türkiye’de hanelerin yalnızca yüzde 1,1’i en üst sosyoekonomik seviyede bulunuyor. Hanelerin yüzde 11’i üst seviyede, yüzde 16,4’ü üst altı seviyede, yüzde 19,7’si üst orta seviyede, yüzde 16,5’i alt orta seviyede, yüzde 18,6’sı alt seviyede ve yüzde 16,7’si ise en alt seviyede yer alıyor. Alt seviye gelir grubundakilerin nüfustaki toplam oranı ise yüzde 51,8’i buldu.

İllere göre dağılıma bakıldığında İstanbul, Ankara ve İzmir, üst düzey sosyoekonomik grupların yoğun olduğu merkezler olarak öne çıkıyor. En üst ve üst seviye grubundaki hanelerin yüzde 28,6’sı İstanbul’da, yüzde 11,5’i Ankara’da, yüzde 6,7’si İzmir’de, yüzde 3,9’u Bursa’da ve yüzde 3,3’ü Antalya’da bulunuyor.

İLLERE GÖRE SES DAĞILIMI

Ankara: En üst seviyede yüzde 2,5, üst seviyede yüzde 16,5, üst altı seviyede yüzde 20,0, üst orta seviyede yüzde 17,5, alt orta seviyede yüzde 17,4, alt seviyede yüzde 14,0, en alt seviyede yüzde 12,2.

İstanbul: En üst seviyede yüzde 2,4, üst seviyede yüzde 16,4, üst altı seviyede yüzde 19,0, üst orta seviyede yüzde 18,6, alt orta seviyede yüzde 17,2, alt seviyede yüzde 13,8, en alt seviyede yüzde 12,6.

İzmir: En üst seviyede yüzde 1,2, üst seviyede yüzde 12,4, üst altı seviyede yüzde 17,6, üst orta seviyede yüzde 18,8, alt orta seviyede yüzde 17,8, alt seviyede yüzde 17,1, en alt seviyede yüzde 15,0.

İLÇELERDE SES DAĞILIMI

İlçeler bazında analizlerde en yüksek sosyoekonomik seviyeye sahip ilçe Ankara’nın Çankaya ilçesi oldu. En üst ve üst seviye grubundaki hanelerin yüzde 4,1’i Çankaya’da, yüzde 2,4’ü Kadıköy’de (İstanbul) ve yüzde 1,9’u Yenimahalle’de (Ankara) yer alıyor.

Ortalama SES skoruna göre en yüksek yedi ilçe şu şekilde sıralandı:

Çankaya (Ankara)

Kadıköy (İstanbul)

Beşiktaş (İstanbul)

Etimesgut (Ankara)

Nilüfer (Bursa)

Bakırköy (İstanbul)

Güzelbahçe (İzmir)

SES skoru en düşük olan ilçeler ise; Çamoluk (Giresun), Derebucak (Konya), Doğanşar (Sivas), Felahiye (Kayseri), Dikmen (Sinop), Pınarbaşı (Kastamonu) ve Bayramören (Çankırı) olarak belirlendi.

Related Posts

Evlenenlere bu paralar ödeniyor: SGK’ya başvurmak yetiyor

Türkiye’de evliliğe teşvik etmek amacıyla mevzuatta çeşitli düzenlemeler bulunuyor. SGK tarafından sağlanan çeyiz yardımı, evlilik nedeniyle kıdem tazminatı hakkı, çeyiz hesabı katkısı ve dul eşlere verilen evlenme ikramiyesi gibi destekler, sadece evlenen kişilere özel haklar arasında yer alıyor.

Uzman isimden kritik altın tahmini: ‘Yükseliş konusunda ihtimalleri artıracaktır’ Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 18 Ağustos 2025 Pazartesi altın fiyatları…

18 Ağustos 2025 Pazartesi altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 18 Ağustos 2025 Pazartesi altın fiyatları…

Kriz derinleşiyor: Bir günde 8 firma iflas etti

Türkiye’de son dönemde art arda gelen ekonomik sıkıntılar, şirket iflaslarını hızlandırdı. Özellikle yüksek faizler, daralan iç piyasa ve artan maliyetler birçok firmayı konkordato sürecine sürükledi. Ancak bazı şirketler konkordato başvurularından sonuç alamadı ve mahkemeden iflas kararı çıktı. Bursa’da aynı gün içinde tam 8 firmanın iflasına karar verildi.

Petrol devleri 25 milyar dolar kaybetti

Petrol devlerinin yılın ilk yarısındaki kârı, düşük petrol fiyatları ve maliyet baskıları nedeniyle 24,9 milyar dolar azalarak 103,9 milyar dolara geriledi.

AKP, yoksulluğu şaha kaldırdı

AKP, 2002’de yoksulluğu ortadan kaldıracağına söz vermişti. Ancak iktidar yoksulluğu adeta şaha kaldırdı Yoksullukla mücadele için yılın ilk 7 ayında 205 milyar lira ödendi. Bu rakam 2021’in tamamında 64 milyar liraydı.

Turka’dan Kadın İstihdamı ve Sürdürülebilirlik Vizyonu

Turka, kadın istihdamını artırmayı ve sürdürülebilir araç muayene istasyonları kurmayı hedefliyor.