Borsa zirvesinden yüzde 10 aşağıda olsa da işte bu 6 şirket roketledi

BIST 100 Endeksi her ne kadar zirvesinden yüzde 10 aşağıda olsa da birçok hissede bu dönemde yaşanan kayıplar yüzde 30-50 civarı. Zirvedeyken büyük umutlarla borsaya girenlerin şu anki zararları yatırımcıları kara kara düşündürüyor. Çünkü aldığı hissenin fiyatı yüzde 50 düşmüşse zararını kapatması için yüzde 100 yükselmesi lazım. Zararı ne kadar sürede kapatacağı ve o süreçte mevduattan elde edebileceği getiri kaybı da ayrı bir moral bozukluğu.

Borsada yaşanan bu düşüş döneminde bazı hisseler ise hiç oralı olmadı. Birçok hissede büyük erimeler olurken onlar yüzde 100’ün üzerinde değer kazandı. Bu hisselerin hepsinin ortak özelliği ise bedelsiz sermaye artırımı potansiyeli taşımaları.

Bu hisseler arasında en hızlı yükseliş Çimbeton hisselerinde oldu. 3 Ekim’de 982.5 TL olan Çimbeton hisseleri yüzde 123.7 artarak 2198 TL’ye çıktı. Bosch Fren hisseleri aynı dönemde yüzde 86, Konya Çimento yüzde 48, Ege Endüstri yüzde 45, Yibitaş İnşaat yüzde 60, Borusan Yatırım yüzde 32 arttı.

BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI NEDİR?

Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut hissedarlarına hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımı yöntemidir. Bu yöntemde, hisse senetleri ücretsiz dağıtılır, yani hissedarlar herhangi bir bedel ödemezler. Bu sayede, dolaşımdaki hisse sayısı gibi mevcut hissedarların sahip oldukları payların sayısı da artar; şirketin ödenmiş sermayesi yükselir.

Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin mevcut hissedarlarını korumak ve onlara hisseleri üzerindeki kontrolünü sürdürme fırsatı sunar. Aynı zamanda, yatırımcıların hisse senetlerini elde tutma konusundaki motivasyonlarını artırır.

Bedelsiz sermaye artırımı yatırımcılar arasında bedelsiz bölünme olarak da ifade edilmektedir. Şirket örneğin yüzde 50 oranında bölündüğünde, hisseler yarı oranında artar. Bir şirket yüzde 50 bedelsiz bölünmeden önce elinde 100 lot bulunduran bir yatırımcı, bölünmeden sonra portföyüne 50 lot daha ekler ve toplamda 150 lotu olur.

Bununla birlikte, hisse fiyatı da aynı oranda azalır. Yani bir şirketin hisseleri iki katına çıkarsa değeri de yarı yarıya azalır. Bu işlem şirketin piyasa değerinin korunması için gerekli olan bir durumdur.

Hisse fiyatlarındaki düşüş piyasada bir ucuzluk algısı yaratırken yeni yatırımcının da dikkatini çekebilir. Bedelsiz sermaye artırımı piyasada genel olarak kısa, orta ve uzun vadede söz konusu şirketin hissesinde olumlu etkiler görülmesine neden olur.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir